Alle wegen leiden naar het GeoFort – 2

Uncategorized

Alle wegen leiden naar het GeoFort – 2

Webmapper berekende de routes vanaf 3.000 willekeurige locaties in Nederland naar het GeoFort in Herwijnen. Hoe we dat aanpakten? Dat lees je in deze blog.

Still Youtube video 'Alle wegen leiden naar Geofort'

Bestemming: Geofort!

De bestemming van iedere route is het GeoFort. Op de contactpagina staat de locatie in graden, minuten en seconden aangegeven als 51° 51′51.51″ N, 5° 07′ 33.33″ E. Geef je deze notatie op in Google Maps (https://www.google.com/maps/place/51°51′51.5″N+5°07′33.3″E/), dan krijg je de decimale notatie terug als 51.864306, 5.125917: precies wat we nodig hebben voor onze berekeningen!

Vertrekpunten

Om de routes te berekenen hebben we de naast de bestemming natuurlijk ook nog eens 3.000 willekeurige vertrekpunten in Nederland nodig. Waar halen we zo snel een niet al te gedetailleerd kaartje van Nederland vandaan?

PDOK biedt een Web Feature Service (WFS) van de CBS Gebiedsindelingen met onder andere een generaliseerde provinciekaart uit 2017 waar de binnenwateren uitgeknipt zijn. We missen dus de grenscorrectie bij Eijsen-Margraten en we zullen de provincies zelf moeten samenvoegen. Met deze WFS-bevraging haal de geometrie (in WGS-84), naam en provinciecode binnen als GeoJSON-bestand:

https://geodata.nationaalgeoregister.nl/cbsgebiedsindelingen/ows?request=GetFeature&Service=WFS&version=2.0.0&typename=cbsgebiedsindelingen:cbs_provincie_2017_gegeneraliseerd&outputFormat=application/json&srsName=EPSG:4326&propertyName=statcode,statnaam,geom

Klik met de rechter muisknop op deze link om de kaart naar je computer te downloaden. Sla de kaart op als provincies2017.geojson. Om de provincies samen te voegen gebruiken we Mapshaper. Met deze Web tool kan je geografische bestanden converteren, versimpelen en bewerken: